Cuchara

A true experience emerged in a dark and cosy setting, Jan invites you to come in and discover the flavour of simplicity.

Jan Tournier, chef en eigenaar van restaurant Cuchara

Beschrijf eens de weg die je hebt afgelegd?

Ik ben geboren in Lommel en ik heb hier als kind altijd gewoond. Zelfs in dit huis. Heel mijn familie is zelfstandig en ik ben ook berucht voor mijn restaurant. Mijn mama is kapster en het werd me met de paplepel binnen gegoten. Toen ik vijf jaar oud was wilde ik al een restaurant beginnen. Dat was toen al een droom. Ik ben eerst naar de hotelschool gegaan en ben nadien begonnen bij mijn nonkel. Die had een restaurant in Lommel, de Bonte Os. Daarna werkte ik drie jaar in de Hilton in Antwerpen. Daarna drie jaar chef geweest bij Roger Van Damme. Na een paar extra stages ben ik terug naar Lommel gekomen. Acht jaar geleden heb ik hier een eigen zaak opgestart. In mijn ouderlijk huis.

Je bent succesvol. Je hebt zelfs een Michelin-ster. Hoe doe je dat?

Ik heb nooit gestreefd naar de ster. Voor dat ik een restaurant wou beginnen had ik andere bedoelingen. Mijn eerste menu was bijvoorbeeld kreeftensoep met biefstuk friet. Maar ik had veel ervaring en ik probeerde die te verwerken. Na drie jaar kreeg ik ineens een ster. Ik had dat helemaal niet verwacht. Maar eigenlijk is dat alleen maar positief. Je krijgt er meer klanten door. Ik doe het héél graag. Het is mijn passie en ik vind het niet erg vermoeiend. Vooral omdat ik het héél graag doe.

Wie zijn jouw klanten?

De eerste jaren dat ik open was had ik vooral mensen uit de streek, hier van Lommel en omgeving. Nu, na acht jaar, komen mensen uit heel België, Nederland en uit het buitenland. Ze komen best wel van ver. Velen overnachten in Lommel. Er is heel wat industrie in Lommel en vele bezienswaardigheden. Als je iets graag doet en je doet het met passie dan werkt het ook.

Waar haal je je inspiratie? In andere restaurants?

Ik ga zelf niet vaak op restaurant. Zeker niet naar sterrenstaurants. Waarom ? Ik heb dat op restaurant gaan zelf een beetje gehad. Ik heb dat wel veel gedaan, maar ik probeer nu gewoon mijn eigen ding te doen. Momenteel zitten er heel veel Japanse invloeden in mijn keuken. Ik voel me erg goed met wat ik nu doe. Creatief zijn en er voor zorgen dat het super lekker is, toch toegankelijk voor een heel breed publiek en creatief. Ik doe gewoon mijn ding en als ik dat niet zou doen dan zou ik dat geen twee dagen kunnen volhouden.

Ben je tevreden over wat het hebt bereikt?

Ik vind gewoon alles heel fijn in mijn restaurant: zowel het eten als het interieur als de muziek. Ik doe dat gewoon heel graag maar dan wel op mijn manier en ik vind het fijn dat iedereen dit apprecieert. Da’s fantastisch.

Wat vind je van Lommel als locatie?

In Lommel hebben we een prachtig centrum met hele toffe mensen. Een hele mooie markt en een schone H&M. Er werd veel verbouwd in Lommel maar het is er alleen maar beter op geworden. Het is hier heel gezellig en het straalt een speciale sfeer uit. Het is dik de moeite hier!

Lepelstraat 3
Lommel 3920 Lommel BE
Routebeschrijving